31 Aralık 2012 Pazartesi

El Yapımı Oyuncak Top

Bundan yaklaşık 27 yıl önce dikiş işine kendi çoraplarımı dikerek başladım. Küçük bir çocukken çoraplarımı elim yerine dişimle çekerek çıkarırdım ayağımdan... Bu saçma huyum ve anne korkusu, delinen çoraplarımı dikerek dikiş kabiliyetimi geliştirmeme vesile oldu :) En son dikiş maceram da aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz oyuncak top.




Meraklı biri olarak seneler önce futbol topu nasıl yapılır, neden altıgenler ve beşgenlerden oluşur diye kafa yormuştum. Eşimde işi gereği bir defasında futbol topunun anatomisini incelemek zorunda kaldığını anlatmıştı bana. Ama birgün futbol topu yapacağım aklımın ucundan bile geçmezdi. Eşim, Nisan ayında aramıza katılacak oğlumuz için top yapmak istediğini söyleyince iğneyi ipliği elinden kaptım ve masanın başına oturdum. Onun fikrini çalıp dikiş konusundaki maharetimi ortaya koymak istedim.

MALZEMELER:
  1. İstenilen boyutta eşkenar beşgen ve altıgen kalıplar (beşgen ve altıgenlerin kenarları eşit olacak)
  2. İsteğe bağlı olarak değişik renklerde kumaş (benim tercihim keçe oldu)
  3. Makas, iğne, iplik
  4. Sabır :)
Eşim, Autocad ile beşgen ve altıgen çizip hemen şablonlarını hazırladı. Eşimin renk zevkine güvendiğim için onun fikri olan kırmızı ve beyaz keçelerden kenarlarında dikiş payı bırakarak kestiğim parçalarla topumu yapmaya başladım.


Toplam 32 parça keçeye ihtiyaç duyduk. 20 adet altıgen (beyaz) 12 adet beşgen (kırmızı). Beşgenin etrafına altıgenleri dikerek aşağıdaki fotoğrafta gözüken çiçek benzeri şekli oluşturuyoruz. Sizinde gördüğünüz gibi ilk aşamada altıgenlerin beşgenle temasta olan yüzeyler dikiliyor. Ardından altıgenlerin birbirleriyle temasta olan yüzeyleri dikiliyor.

Dikme işi ilerledikçe ters düz olmuş yarım bir top ortaya çıkacak. İster bu yarım topunuza parçaları ekleyerek topumuzu tamamlayabiliriz, isterseniz de topun diğer yarısını ayrıca dikip iki yarımı birleştirebilirsiniz. Hangi yolu tercih ederseniz edin en son bir parçayı dikmeyip topunuzun düz yüzeyini çevirmek ve elyaf doldurmak için boşluk bırakmayı unutmayın.


Standart bir mahallede kolaylıkla bulunabilecek koltuk döşemecisinden alacağınız elyaf ile topunuzu doldurup son parçanızı da dikince topunuz hazır.

Malzemeler kısmında bahsettiğim sabır konusuna gelirsek, toplam 32 parçamız var. 20 adet altıgen, 12 adet beşgen. Toplam kenar sayısını hesaplayıp ikiye bölersek; [(20x6)+(12x5)]/2=90. Tam tamına doksan defa dikiş dikeceksiniz. Her bir dikişi aynı performansla yaklaşık 3 dakikada dikseniz, aralıksız 270 dakika uğraşmanız gerekecek. Ertesi gün iğne tutan parmaklarınızda oluşacak ağrıları hiç saymıyorum bile...

Ben oğluşum için değer, onun için az bile dedim ve gözümü karartıp bir çırpıda yaptım. Bu çalışmaya başlamama vesile olan oyuncak topumuzun fikir sahibesi biricik eşime ve daha dünyaya gelmeden onun için çabalamamı sağlayan oğluma teşekkür ederim...

21 yorum:

  1. Fikirden çok daha önemlisi onu hayata geçirebilmektir bana göre.O yüzden emeğine, ellerine sağlık bu mini topa benim bayıldığım kesin zaten, renkler de işçilik de mükemmel =)

    YanıtlaSil
  2. @Mutfakta Bir Mimar

    Teşekkür ederim. İşçilik gelişmeye müsait ama renk seçimleri için şahsınıza teşekkür ederim...Ben de zevkinize bayılıyorum... :)

    İmza: Asabi Kirpi

    YanıtlaSil
  3. ben topuda yerriim bunun sahibinidee :) ama sanırım sahibi için nisan ayını bekleyecez :) Hayırlı olsun inşallah.sağlıcakla bebenize kavuşmanızı dilerizz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Merve Nas

      Teşekkür ederiz Merve Hanım. Eşimin hayırlısıyla doğum yapmasını bekliyoruz oğluşumuzla tanışabilmek için... Sizin bloğunuzda epey güzelmiş...

      Sil
  4. Top o kadar güzel görünüyor ki , insanın yapası geliyor. En kısa zamanda yapmaya çalışacağım, umarım sizinki kadar güzel olur :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @SuperGezginler

      Aman dikkat parmaklarınızı fazla zorlamayın. Eşime devamlı naz yaptığım için bir daha uzun soluklu dikiş dikmeme izin vermez heralde...

      Sil
  5. Ellerinize sağlık,ben de oğluşuma yapsam diye düşündüm hemen.
    Eşinize katılıyorum :) bir erkek için işçilik çok çok iyi olmuş.Allah sağlıkla kavuşmayı ve bu topla yuvarlanmayı nasip etsin inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... Amin sağlıklı bir şekilde kucağımıza almayı nasip etsin Rabbim... Ufak bir dikiş projem daha var onu da paylaşınca zirvedeyken bırakayım diyorum :)

      Sil
  6. ÇOK BEĞENDİM MAŞALLAH .DOĞUP BÜYÜYÜP GÜLE GÜLE OYNASIN İNŞALLAH :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim. Dualariniz icin tesekkurler. Insallah doya doya koklayip sevmek nasip olur...

      Sil
  7. çok başarılı ve bir o kadar da güzel olmuş.evde artık renk renk keçelerim var bu şekilde değerlendirip benim kuzulara top yapabilirim..çok ta güzel açıklamışsınız,ellerinize sağlık.Umarım her şey yolunda gider ve bebeğinizi koklamanın zevkini tadarsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler. Sizin yaptiklarinizi da paylasirsaniz gorurus insallah. Simdiden kolay gelsin...

      Sil
  8. ancak bu kadar güzel ve özel olur bir hediye. babadan oğula...
    dilerim birlikte oynadığınız günleri de görürüz inşallah.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. son parcayi nasil diktiniz merak ettim.....bu arada oglan seviyormu topu !

    YanıtlaSil
  10. Soyler misiniz içine elyafdan başka ne koyabiliriz?

    YanıtlaSil
  11. acaba bu şekilleri nasıl bulabiliriz ?

    YanıtlaSil
  12. büyük oluyomu

    YanıtlaSil
  13. Hazır gibi olmuş
    mommyslifetime.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Topunuz çok güzel olmuş gerçekten... Yalnız son parçayı nasıl diktiğinizi bende merak ettim.

    YanıtlaSil
  15. Harikasiniz elerinize sağlık.bende anasınıfı na giden kizimin d.gununde kiz arkadaslarina taç ve asa yapicam erkeklere ne yapabiliriz diye dusunurken buldum sizi.hesaplamalari okuyunca caydim ama olsun.aklimda olsun..tek kisilik hediye olarak yapabilirim ama 12 erkege zor :)

    YanıtlaSil
  16. Acaba en son parçayı nasıl diktiniz yani içini doldurduktan sonra.

    YanıtlaSil