31 Temmuz 2012 Salı

Trafik Cezası Sildirme İşkencesi

Uzun bir ara oldu. Büyük bir gazla girdiğim günce yazarlığını tam anlamıyla yerine getiremediğimi farkettim. Bu nedenle hem bloğumu güncellemek hem de internette net bir cevap bulamadığım bir konu hakkında deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Motorlu taşıtı olanlar bilirler; hususi araçlar iki senede, ticari araçlarsa her sene muayeneye girmek zorundadır. Bizim emektarın da vadesi dolmuş, muayene zamanı gelmişti. Ben de büyük bir hevesle TÜVTURK’ün web sayfasını ziyaret ettim. Randevu almak için aracımın plakasını kutucuğa girdim ve şok şok şok… Aracıma kayıtlı ceza olması nedeniyle muayenemin yapılamayacağı yazıyordu. İnternetten ufak çaplı bir araştırma yaptım ve yaklaşık 18 ay önce ( bana ait olmadığını bildiğim halde sırf devlet dairelerinde uğraşmamak adına ) ödediğim KGS Kaçak Geçiş cezasının sistemden düşürülmemiş olduğunu gördüm.

Böyle bir olayla karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiğini kısaca özetlemek adına yaşadıklarımı anlatacağım.

KGS-OGS Danışma Hattı’na ait 444 11 17 numaralı telefonu aradım. Burada ki çağrı merkezi çalışanıyla uzun uzadıya bir görüşme yaptım. Görüşmenin sonunda şunları öğrenebildim.

1.       Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) sisteminde borcum gözükmemekte fakat Vergi Dairesi’nin sisteminde borcum gözükmekteymiş.
2.       Borcumu sildirebilmek temiz kâğıdı almam gerekliymiş. 34 plaka bir araca sahip olduğum için ( ikametgâh adresi de İstanbul olduğundan ) temiz kâğıdını faks çekememektelermiş.
3.       Temiz kâğıdını gidip bizzat Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Avrupa-Anadolu geçişi istikametinde hemen köprü dibinde yer alan KGS-OGS biriminden almam gerekliymiş.
4.       Bu kâğıtla birlikte aracımın bağlı olduğu (ruhsatın kayıtlı olduğu) vergi dairesine gidip borcumu sildirmem gerekliymiş.

Denilenleri yapabilmek ve F.S.M.’deki çalışmalara takılmamak adına sabah çok erken saatte KGS-OGS birimine gittim. Yukarıda da belirttiğim gibi KGS-OGS birimi F.S.M. Avrupa-Anadolu Geçişi istikametinde hemen köprü dibinde yer almaktadır. Saat 08:30’da ilk sıradan kâğıdımı almak için Maliye bölümüne gittim. Durumumu anlatıp temiz kâğıdı istediğimi söyledim. Dekontumun yanımda olup olmadığını sordular. Dekontumu verdim ve onlarda bana vere vere posta ile gönderilen ceza tebliğ kâğıdının aynısını verdiler.
Her iki kâğıdı alıp Ümraniye’deki Nakil Vasıtalar Vergi Dairesine gittim. Birinci kattaki Düzeltme bölümüne başvurdum. Uzun bekleyişler nihayetinde cezamı sildirdim.
Tüm bu koşuşturmaca sonunda kendimce bazı çıkarımlarda bulundum.

1.       Vergi Dairesi ve KGM arasında online bir sistem ne yazık ki yok ve bunun cezasını her daim olduğu gibi vatandaş çekiyor.
2.       Cezanızı ödedikten sonra belli aralıklarla internet üzerinden KGM ve Vergi Dairesi’nin sitemlerini kontrol etmekte fayda var.
3.       Dekontunuzu bir adet fotokopisiyle birlikte saklamanız size böyle bir karışıklıkta çok fayda sağlayacaktır. Dekontunuz okunmuyor olsa bile yüksek kontrastla fotokopi çektiğinizde yazılar daha anlaşılır hale geliyor. Orijinalini kaybetseniz dahi fotokopisi de iş görecektir.

En son bir hatırlatma; tebliğ tarihinden itibaren hemen cezayı öderseniz %25 indirim yapıyorlar. Kazasız, cezasız ve belasız sürüşler dilerim.

3 yorum:

  1. Aydınlatıcı yazı için teşekkür ederiz =) Devlet daireleri arasında maalesef bağlantı problemi var artık arabamda böyle bir problem çıkarsa ne yapacağımı biliyorum en azından =)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili M1M Hanımcığım;

    Araba kullanabildiğinize göre mutlaka birgün başınıza anlattığıma benzer bir musibet gelecektir. Umarım yazdıklarım size yardımcı olur da tekrar hızlı bir şekilde sürüş keyfinize dönersiniz.

    İmza: Devlet Dairelerinde Sürünen Kirpi

    YanıtlaSil
  3. @Beril

    Teşekkür ederim... Blogunuzu takip ediyorum...

    YanıtlaSil